Mongol jurta

Az NCA és Békéscsaba város támogatásának köszönhetően Alapítványunk egy igazi mongol jurtával gazdagodott. Miután kalandos úton sikerült a szerkezetet Békéscsabára szállítanunk, lelkes segítő csapattal láttunk neki az összeállításnak. Első nekifutásra nem jártunk sikerrel, azonban nem adtuk fel és másnap délután már állt a jurta a Kerek Tanya udvarán. A későbbiekben különböző rendezvényeken szeretnénk felállítani a gert, melynek falai közt Alapítványunk és az együttműködő szervezetek mutathatják be tevékenységüket az érdeklődőknek, vagy akár teaház is berendezhető. Nyári táborok alkalmával szállás céljára is hasznosítani fogjuk. Legközelebb a BioRitmus Fesztivál 0. napján rendezünk jurtaállítást egy mongol szakértő részvételével, ahol az érdeklődők elsajátíthatják a szakszerű összeállítás módját.

A jurta, mongolul ger, a belső-ázsiai nomád népek évezredes lakóhelye, amely ma is szinte változatlan formájában használatos a steppe-vidéken. Alkatrészei könnyen rendelkezésre álló anyagokból készülnek: fából, birka gyapjúból vert nemezből, marhabőrből és lószőrből. Formájából adódóan ellenáll az erős szeleknek, jól véd a hidegtől és az erős naptól, gyorsan szétszedhető, felállítható és könnyen szállítható. Állandó, ám költöztethető szállást ad akár egy 10-12 fős családnak is. Nyáron víz közelében, nyitott, szellős helyen verik fel, télen széltől védett, napos oldalba állítják. Lehet közvetlenül, a füves talajon, de a nem költözködő, városi családok nagyobb komfortot biztosító deszkapadozatra építik. A jurta felállítását legalább kettő, de inkább három férfiember végzi, ha gyakorlottak, akár egy óra alatt végeznek a munkával.

Az ajtó (khaalga) a mongoloknál mindig dél felé néz. A nemezház (esgii ger) belső tere fizikailag osztatlan, ám a szokások pontosan meghatározzák használatát. Hagyományos felosztása égtájak szerint történik: a jobb, vagyis a keleti oldal a nőé és a családé, a nyugati a férfié és az idegeneké. Az északi (khoimor) az isteneké és az értékes tárgyaké, a tisztelt, idősebb embereké, az ajtó felőli az értéktelenebb használati eszközöké és a kevésbé respektált idegeneké, gyerekeké. Így pl. a „konyha” jobbra, az ajtó mellett helyezkedik el, a ház ura pedig hátul, középtájt ül. A legértékesebb tárgyak, mint pl. az istenszobrok, a családi fényképkollázs és manapság a TV készülék, a hátsó, északi oldalon álló ládákra kerülnek.

A kereksátorban való viselkedést szintén a hagyomány szabályozza. Így pl. nem szabad a küszöbbe (bosgo) rúgni, az oszlopok (bagana) közt átnyúlni vagy keresztül menni, feleslegesen álldogálni és mászkálni, a házioltár felé kinyújtott lábbal ülni, a füstnyíláson keresztül valamit kidobni, sőt, a füstnyílás-takarót (örkh) teljesen behúzni sem szabad, csak ha halott van a házban.

Manapság ritka az igazán hagyományos eljárással, ágakból faragott, hasított faanyagból készült jurta. A sátrakat jobbára manufaktúrák készítik fűrészelt fenyő anyagból, különböző méretben. A fal (khana) rácsszerkezetű, összecsukható illetve szétnyitható, léceinek rögzítését vékony bőrszíjak biztosítják a találkozási pontokon. A legkisebb a „kis négyfalas” jurta, ez mintegy 350-400 cm átmérőjű, magassága 200 cm. Az általános, az „ötfalas” ger, de speciális igények szerint készíthetők rendkívül nagy, 8-12 falas jurták is. A fa részeket többnyire narancs-vörösre festik és színes díszítésekkel látják el, de vannak rátétesen, sőt, anyagában faragott kivitelű, díszes és drága jurták is! A kazak jurtával szemben a mongol ger teteje laposabb, a tetőrudak (uni) nincsenek meghajlítva, hanem egyenesek.

A hagyományos nemeztakarók (esgii) mellett újabb keletű a fehér vászonból készült, időnként színes rátétekkel díszített vászonborítás (tsagaan bürees). Még újabb kiegészítő a vízhatlan vászonponyva (nevtrekhgüi bürees), ez borsos ára miatt csak kevéssé elterjedt, inkább a csapadékosabb vidékeken, az esősebb nyári időszakban használják a módosabbak. (Fontos tudni, hogy a magyarországi, illetve az európai éghajlat sokkal nedvesebb, párásabb mint a belső-ázsiai, ezért itt mindenképpen szükség van vízhatlan ponyvaborításra. Ez a jurta külső képét nem befolyásolja, hiszen a védőréteg a nemez és a külső vászonborítás közé kerül. Ezzel együtt is a jurta az európai telet csak akkor állja biztonsággal, ha használják, vagyis ha gyakran tüzelnek benne!)

Nekem Hiteles

ÉLELMISZER KLUB

Számít neked, hogy mit raknak be a szádba? »»»» Részletek ITT.

blind-tasting-singles-event

Közösségi Kezdeményezések Támogatása

Az elmúlt években az alábbi kezdeményezések beindulását támogattuk:

Videók

Üzenet

„ Én senkit tanítani nem kévánok, hanem magam tanulni. Azért olvasó barátom, ha tetszik itten valami jónak, olvasd, és a szerint munkálkodjál is Istenünknek s hazánknak és urunknak hasznára és magad becsületire.”
Zrínyi Miklós
Jelenleg 5 vendég olvas minket